O altă lume audio (1)
Ați părăsit de acum lumea cotidiană. Cu urcușul pe dealul Sfântul Mihail călcați pe urmele pelerinilor medievali, care sub conducerea călugărilor Cistercieni erau de zile bune pe drum pentru a ajunge aici, la biserica plină de har și iertătoare de păcat. Drumul vechi se șerpuia în jurul dealului, lăsând timp pentru psalmi și meditație.
Panorama audio (2)
Ajunși odată sus, pelerinilor li se deschidea o panoramă impresionată, simbol de trecere de la micimea lumii noastre la imensitatea lui Dumnezeu. Crestele adesea înzăpezite ale munților Făgăraș - cu vârful Suru în prim plan - erau culisa pentru emoțiile religiose. Pelernii ajungea sus exat la răsăritul soarelui: Din întuneric spre lumină!
Intrarea audio (3)
In perimetrul sfânt nu se intra pe ușa actuală, ci pe scara strâmtă ce urca aici de la baza zidului, pentru a oferi pelerinului - obișnuit cu case de lemn și acoperișuri de paie - ca primă imagine grandoarea portalului de vest cu chenar de piatră sculptat. Acesta datează din 1256 și provine din mâna unori meșteri pietrari din Ungaria de Vest.
Bazilica audio (4)
Construcția bazilicii romanice Sf. Mihail a fost începută în 1180 de către Prepozitura (catolică) Sf. Ladislau din Sibiu, care organiza religios coloniștii sosiți în acel secol din apus. Din 1223 până în 1474 bazilica este a călugărilor cistercieni din Cârța, care o dotează cu indulgențe papale pentru pelerini. După Reforma lutherană (sec. XVI) își va pierde importanța cultică.
Interiorul audio (5)
Instantaneu ne lovim spiritual de sobrietatea spațiului romanic. Trebuie să ni-l închipuim în lumina lumânărilor și plin de muzică gregoriană. Azi apsida găzduiește pietrele funerare a soldaților germani și austrieci căzuți 1916 în zona Sibiu. Rămășițele lor au fost strămutate aici în 1942.
Zidul audio (6)
Perimetrul este înconjurat de un zid care despărțea sacrul de profan. O dată cu invazia mongolilor în Europa (1241) la zid este adăugat și o circumvalațiune, care era suport de luptă pentru arcași. Dealul era dezgolit de vegetația înaltă, pentru a putea fi supravegheată orice mișcare.
Turnurile audio (7)
Drumul de strajă a fost fortificat cu turnuri de apărare, unul spre direcția vest, astăzi doar vizibil ca fundament, altul spre sud, ce apăra dumul de care, dar folosea și ca locuință pentru preot. Un al treilea era poziționat de sine stătător în exterior, către vest.
Pietrele de nuntă audio (8)
In diferite zone ale incintei se găsesc pietre rotunde, de diferite mârimi. Acestea au fost folosite de sătenii sași pentru a le prăvăli în calea asediatorilor. Dar cum erau aduse sus? Fiecare flăcău, care dorea să se însoare, avea obligația de a urca câte o piatră ... de dimensiunea dragostei sale.